Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Završila 11. Pekmezijada, prezentirani proizvodi bogate jeseni na Grobnišćini
13 studenoga, 2023

PEKMEZIJADA U DOMU KULTURE ČAVLE

Udruga Vidov san prezentirala proizvode bogate jeseni na Grobnišćini

Već jedanaesti put u Domu kulture u Čavlima održana je Pekmezijada u organizaciji čavjanske udruge Vidov san koja za cilj ima promovirati zaštitu okoliša te educirati stanovništvo o bogatstvu plodova prirode i njihovim benefitima za zdravlje organizma.

„Udruga Vidov san sudjeluje u gotovo svim manifestacijama koje se organiziraju na području općine Čavle. Zalažemo se za zaštitu okoliša, izrađujemo uskrsne i božićne ukrase od recikliranog materijala poput novinskog papira i plastike, educiramo stanovništvo o jestivim gljivama i medvjeđem luku te izrađujemo prirodna i zdrava jela poput današnjih pekmeza. Novac prikupljen od donacija koristi se za nove radionice te kao humanitarna pomoć potrebitim socijalno ugroženim obiteljima s područja naše općine“, rekla nam je predsjednica udruge Marija Vičević.

Na ovoj pekmezijadi  moglo se pronaći dvadeset vrsta pekmeza, marmeladi i džemova, desetak vrsta raznih finih kolača i rolada te nezaobilazne pite, štrudle, fritule i palačinke. Posebnost pekmezijade su novi okusi namaza, često kombinirani sa šumskim plodovima koji proizvodu daju dodatnu nutritivnu vrijednost.

Mogao se tako kušati miješani pekmez od tikve, jabuke i limuna ili jabuke, jagode i rabarbare. Osim onih od šljiva, marelica, malina, višanja, šljiva, bilo je i pekmeza s đumbirom, šipkom, drenom i hokaido tikvom.

Na ovom hvalevrijednom događanju, koje podupire Općina Čavle i njezina Turistička zajednica, posjetitelji su mogli doznati i o ljekovitosti aronije, popiti primjerice čaj od listova trešnje i višnje ili naučiti nešto novo o detox programu.

„Zdravlje je nam dolazi iz prirode, šteta je ne znati to koristiti“, poručila je predsjednica Marija Vičević.

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.