Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
+385 (0)51 208 311

Kategorija: Događanja | Servis
Voda prodrla u OŠ Čavle, brzom intervencijom spriječene veće štete
29 rujna, 2022

Sinoć je obilna kiša padala i na području općine Čavle. Najzahtjevnija je bila obrana od poplave u Osnovnoj školi Čavle. Cijele noći dežurne službe spašavale su školu od vode. U obrani od poplave sudjelovali su vatrogasci, civilna zaštita, djelatnici škole i volonteri zajedno s načelnicom Ivanom Cvitan Polić. Za izbacivanje vode osim ljudskih napora koristile su se četiri pumpe te postavljali zečji nasipi. Akcija je trajala do 3 sata ujutro.

Danas se nastava u OŠ Čavle odvija normalno, osim za tri prva razreda čije se učionice nalaze u suterenu novog krila škole. Zato je za prvašiće koji nemaju s kim ostati kod kuće osiguran je boravak u sklopu  programa produženog boravka.

Čavle su sinoć pogodila tri obilna naleta kišnih padalina u razdoblju od 18 do 02 sata u noći. To praktički znači da se škola tri puta iznova punila vodom koja je nadirala izvana.

Bilo je strašno, ali nismo odustajali. Kada bi izbacili jednu količinu vode, nadirala je druga. Bilo je neopisivo, na trenutke se činilo neobranjivo. Nikad nismo vidjeli toliku količinu kiše u tako kratkom vremenu, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić.

Tijekom noći spašavao se školski inventar, namještaj, klupe i stolice. Dio namještaja nažalost  je uništen. I kotlovnica je bila pod vodom. Najgore je prošao novi krak škole i to učionice u suterenu te školska sportska dvorana. Kada se situacija normalizirala, nakon trećeg vala, vatrogasci i domar ostali su dežurati u školi do jutra.

Hvala svima koji su noćas spašavali našu školu. To su Dobrovoljna vatrogasna društva Čavle i Jelenje, Civilna zaštita općine Čavle i Primorsko-goranske županije, Komunalno društvo Čavle, tvrtke Libella i Dimšo, ravnateljici Crvenog križa Rijeke te neumornim spremačicama i najboljem domaru naše OŠ Čavle, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić naglasivši da će zbog najavljenih novih većih oborina i dalje sve raspoložive službe biti u pripravnosti.

– Nadam se da oborine koje se najavljuju večeras i sutra neće biti istog intenziteta. No, mi smo spremni. Napravljen je zečji nasip kod parkirališta iza Čebuharove kuće za koji vjerujem da će pomoći ako bude trebalo, dodala je načelnica.

Inače, voda je ulazila i u podrume te prizemlja i u privatnim kućama te poslovnim prostorima na području općine Čavle.

Voda je ušla i u Boćarski dom Hrastenica te u Sportsku dvoranu Mavrinci, a bujica je uništila i put prema streljani Kovačevo napravivši jarak dubok 1 metar. Pratimo situaciju. Pregledat ćemo štete i procijeniti materijalni gubitak. Ali najvažniji su ljudski životi i zato apeliram na sve da ako se vrijeme ponovno pogorša paze na sebe. Materijalne štete ćemo sanirati, samo vi budite na sigurnom, poručila je načelnica Ivana Cvitan Polić.

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.