Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr
Kratki opis projekta

U okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. – 2020. i Poziva na dostavu projektnih prijedloga „ Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ (referentne oznake UP.02.2.1.04), Općina Čavle prijavila je projekt „Visoki krvni tlak-tihi ubojica“

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije visokog krvnog tlaka na području Općine Čavle i Općine Cernik.

 

Razdoblje provedbe projekta

18 mjeseci

 

Partner

Općina Cernik

 

Vrijednost projekta

Ukupna vrijednost projekta je 284.012,36 kn te je isti sufinanciran u 100% iznosu temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. koji je Općina Čavle potpisala s Ministarstvom zdravstva (PT1) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (PT2).

 

Više:

 

O projektu  „Visoki krvni tlak – Tihi ubojica“

Cilj projekta „Visoki krvni tlak – Tihi ubojica“ u prvom je redu utjecati na povećanje znanja i svijesti o važnosti zdravlja i prevencije visokog tlaka. U sklopu ovog projekta prijavitelj općina Čavle i partner općina Cernik žele potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života i fokusirati se na prevenciju uzroka bolesti, a ne na liječenje posljedica.

Projektnu ciljnu skupinu čini stanovništvo koje ima najveći postotak obolijevanja od hipertenzije te osobe koje mogu djelovati preventivno kao što su stanovnici stariji od 65 godina, radno aktivno stanovništvo te predškolska i školska djeca. Kroz projekt provest će se aktivnosti usmjerene na podizanje osviještenosti građana o mogućnostima prevencije kroz edukativne seminare i radionice, školu „Život u prirodi“, organizaciju manifestacije Dan zdravlja, organizacijsku sportskih rekreacija i nabavu opreme te izradu edukativnih i promotivnih materijala.

U sklopu projekta 2020.g. nabavljeno je 7 sprava za vježbanje na otvorenom, od čega šest multifunkcionalnih i jedna sprava prilagođena jednoj vježbi, a koje su postavljene u parku ispred OŠ Čavle. Ukupna vrijednost sprava je 67 tisuća kuna, te su u potpunosti financirane iz projekta.

U tjednu od 4.9.2021. odražali su se Dani zdravlja u Općini Čavle vremenu 10-12 sati. Organizirane su i provdene slijedeće aktivnosti:

1.) Mjerenja, zdravstveni savjeti:

Mjerenje krvnog tlaka za stanovnike Općine

 • specijalista kardiolog dijelio je zdravstvene savjete o kardiovaskularnom zdravlju (o utjecaju i simptomima visokog krvnog tlaka, prevenciji i liječenju, vođenju zdravog načina života)
 • mjerenja UTZ denzitometrije uz analizu denzitometrijskih nalaza i davanje zdravstvenih savjeta
 • mjerenje tjelesne težine, izračunavanje ITM i WHR indeksa te davanje nutricionističkih savjeta

2.) Isti su dan održane radionice:

 • Hranom do zdravlja
 • Kretanjem do zdravlja
 • Zlatno doba života te sportska rekreacija (2 grupe)
 • Vježbanje na otvorenom Prihvati izazov (2 grupe)- odradila Brabara Gržetić

Tjedan zdravlja u Općini Čavle

U tjednu zdravlja odrađene su:

 • radionica Hranom do zdravlja i radionica za pripremu zdravih poslastica za predškolsku djecu odrađena je 7.9.u dječjem vrtiću Čavlić
 • radionica Život u prirodi održana je 9.9.. u osnovnoj školi Čavle, dvije grupe- 7. i 8. razred
 • radionica Kretanjem do zdravlja odrađena je 8.9.
 • Grupna vježbanja uz glazbu -6 puta po 20 minuta, ponedjelhjak, srijeda petak (6.9., 8.9. 10.9. , 13.9.,15.9.,17.9.) – dva izvršitelja iz NZZJZ PGŽ su bili prisutni, ali nije bilo sudionika

OPĆINA CERNIK SLAVONSKI, 10. 9., 11.9.

10.9.2021., petak, u Općini Cernik održane su radionice:

 • kretanjem do zdravlja
 • sportska rekreacija
 • radionica Život u prirodi, 2 radionice; jedna u 7. i jedna u 8. razredu
 • radionica: Hranom do zdravlja i radionica – Priprema zdravih obroka dječjem vrtiću Matija Gubec. Na radionici Priprema zdravih obroka djeca su vođena stručnjacima NZZJZ PGŽ pripremala zdrave poslastice.

11.9.2021., subota,na Danima zdravlja Općine Cernik odrađena su:

 • mjerenja krvnog tlaka za sudionike
 • davani su zdravstveni savjeti sudionicima (o utjecaju i simptomima visokog krvnog tlaka, prevenciji i liječenju),
 • mjerenja UTZ denzitometrije
 • analiza denzitometrijskih nalaza i davanje zdravstvenih savjeta vezanih uz zdravlje koštano-mišićnog sustava
 • mjerenje tjelesne težine, izračunavanje ITM i WHR indeksa te davanje zdravstvenih savjeta.

Za potrebe projekta izrađene su i tiskane edukativne brošure Zdravim načinom života do zdravog srca i kvalitetnijeg života-zdravstveno edukativna brošura za stanovnike starije od 65 godina i radno aktivno stanovništvo te brošura Izaberite zdravo-hranom do zdravlja. Za sudionike je sukladno ugovoru osigurano je osvježenje te nabavljene zdrave namirnice za radionice Priprema zdravih obroka.

Preuzmite PDF datoteke
Tjedan zdravlja u Općini Čavle

Ostali EU fondovi / Projekti

Povežimo se baštinom

Povežimo se baštinom

Naziv projekta Povežimo se baštinom   Cilj projekta Cilj projekta je izgradnja novih i revitalizacija postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem stvaranja nove ponude za posjetitelje. Projekt okuplja 13 fizičkih lokacija kulturne baštine...

Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2 Soboli

Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2 Soboli

Naziv projekta Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2 Soboli   Korisnik Općina Čavle   Kratki opis projekta Projekt "Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2 Soboli" usmjeren je na razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti...

Energetska obnova sustava javne rasvjete

Energetska obnova sustava javne rasvjete

Naziv projekta Energetska obnova sustava javne rasvjete   Kratki opis projekta Općina Čavle je kod Hrvatska banke za obnovu i razvitak realizirala  kredit za pokriće troškova energetske obnove sustava javne rasvjete tzv. „ESIF krediti za javnu rasvjetu“ koji su...

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.