Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Hvala Vam Vlasta, nastavit ćemo tamo gdje ste Vi stali

Tužno i dostojanstveno bilo je na komemoraciji za Vlastu Juretić održanoj u Dom kulture Čavle. Govornici nisu mogli suspregnuti suze, niti nabrojati sve što je Vlasta Juretić napravila za ovaj kraj. Svi okupljeni došli su kako bi se oprostili i izrazili poštovanje Vlasti Juretić, pjesnikinji, književnici, borcu za zaštitu, očuvanje i unapređenje kulturne baštine, koja je nakon kratke i teške bolesti preminula u 73. godini života.

Na komemoraciju koju su za svoju Vlastu organizirali članovi njezine Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine i Općina Čavle, mještani Čavala i Jelenja te okolice došli su i kako bi podijelili tugu s njezinom obitelji, prijateljima i suradnicima, ali i kako bi joj još jednom rekli hvala za sve što je učinila za Grobnišćinu.

– Vlasta Juretić je cijelu sebe davala za ovaj kraj, njegovu povijest, tradiciju i kulturu. Ove godine planirali smo joj za njezin kulturni, znanstveni i društveni rad zahvaliti priznanjem Općine Čavle. Naime, slaveći veliku 30. obljetnicu Katedre, Vlasta je trebala dobiti priznanje na vrhuncu svoje karijere. I to uz velike projekte – otvaranje Šetnice Zakona devet gradova, predstavljanje desetog izdanja Zbornika i Monografije o radu Katedre, rušenje one ružne ograde oko Vodospreme u Gradu Grobniku koju nije voljela, otvaranje obnovljene i uređene Galerije suvremene umjetnosti te nove multimedijalne sadržaje. Trebala je ovo biti Vlastina godina, ali, nažalost, život je imao drugi plan. No, ovo će ipak biti godina Vlaste Juretić i njezine Katedre. Mi ćemo nastaviti tamo gdje je ona stala. Hvala ti, Vlasta, za su dotu ku si nan pušćala, a mi, tvoja grobnička dica, nikada te nećemo pozabit, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Vlastina životna mentorica profesorica emeritus Iva Lukežić poslala je pismo, a koje je prof. Sanja Zubčić pročitala na komemoraciji.

– Bila sam Vlastina nastavnica hrvatskog jezika, čini mi se u šestom razredu i pamtim ju kao odličnu i darovitu učenicu. U javnosti se svojim organizacijskim sposobnostima pojavila s konca osamdesetih i prve polovice devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se i na Grobnišćini uvelike na djelu osjećao kulturni preporod. Prije trideset godina rodila se Vlasta onakva kakvu je svi pamtimo po formuli Vlasta = Katedra. Sve prije nje je izblijedjela povijesna mrlja. Kao da prije nije imala biografije, pa nam se čini da nas je napustila kao tridesetogodišnjakinja. Ona je imala urođeni književni dar, ali i likovni, glazbeni i još pokoji, a meni pripada samo zasluga da sam ih prepoznala, otkrila i objavila u afirmativnom popratnom tekstu u njezinoj prvoj pjesničkoj zbirci »Zrna« iz 1995. godine, napisala je, između ostalog, Iva Lukežić.

Predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić kazao je kako je Vlasta bila jedna od najaktivnijih članica Sabora te kako je za svoju zajednicu, ali i cijeli Čakavski sabor, jako puno učinila. Bila je aktivna u cijeloj zajednici čakavštine, a njezina je smrt veliki gubitak za njezinu obitelj, za sve nas, ali i poticaj da nastavimo gdje je ona stala.

U ime grobničke Katedre, od Vlaste se oprostila predsjednica Silvana Demark koja je istaknula kako je Vlasta bila jedna od osnivača Katedre 1992. godine, njezina predsjednica, dopredsjednica, tajnica, ali prije svega kreatorica Katedrinih programa.

Vlastinog djela prisjetio se i njezin prijatelj i suradnik, dugogodišnji predsjednik grobničke Katedre Stanislav Lukanić, koji je rekao kako je Vlasta Juretić bila nepresušan izvor ideja kako unaprijediti kulturu i kulturni život na Grobnišćini i kako oživjeti i očuvati od zaborava običaje i grobnički govor.

Dugogodišnji Katedrin suradnik Berislav Valušek rekao je kako je Vlasta bila kulturni predgalač u najširem smislu riječi te kao neke od njezinih mnogobrojnih projekata istaknuo Međunarodnu likovnu koloniju i Šetnicu Zakona devet gradova, koja bi trebala biti hommage njezinom liku i djelu. Od Vlaste se oprostio i bivši načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koji ju je nazvao »čudom od ženske«. Kod nje nije bilo ne može se, nije bilo odustajanja, kada bih dvoumio, ona bi mi rekla: »Lambi, muči«. U Čavle je dopeljala MiK, ma puno toga, zada naše Vlaste čudo toga je ostalo. Teško će biti nadoknaditi takvu osobu, ali ostat će u svojim pjesmama i djelima, rekao je Lambaša.

Prigodnim riječima obratili su se i Goran Mavrinac iz Frankopanske straže, koji je kazao kako je Vlasta sudjelovala u osnivanju ove postrojbe 2014. godine, kao i Denis Čargonja ispred UHDDR-a Grobnišćine, koji je rekao kako je Vlasta bila tajnica ove udruge, bila je aktivna i u političkom životu te jedna od utemeljiteljica HDZ-a.

Komemoracija je završila uz stihove Vlastine pjesme »Vilo moja«, a riječima zahvale na svemu lijepom rečenom o njegovoj majci prisutnima se obratio Vlastin sin Arni, zahvaljujući svima što s njim i njegovom obitelji dijele bol zbog gubitka.

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.