Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Pozivamo vas na obilježavanje 80. godišnjice stradanja podhumskih žrtava koje će se održati na spomen groblju Soboli u utorak 12. srpnja 2022.

godine u 19 sati, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na komemoraciji će izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeće, svetu misu predvodit će riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, a nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, mješoviti pjevački zbor “Castrum” te vokalna skupina KUD-a “Zvir”.

Dana 12. srpnja 1942. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina u nacionalnoj povijesti, a impozantni spomenik trajna je uspomena i simbol toga vremena.Tog tužnog srpanjskog dana 1942. godine, nakon nedjeljne mise, najmanje 91 mještanin Podhuma zvjerski je streljan od talijanskih fašista, selo spaljeno, preživjeli odvedeni u logor.

Prošle godine spomenik je obnovljen. Vrijednost radova iznosila je 500 tisuća kuna, od čega je 250 tisuća izdvojila Primorsko-goranska županija, a 250 tisuća Općine Jelenje i Čavle.

Zahvaljujemo na dolasku.

O SPOMENIKU I OBNOVI

13. listopada 2021. obilježen završetak obnove spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima

Spomenik podhumskim žrtvama, rad akademskog kipara Šime Vulasa, obnovljen je zajedničkim snagama Primorsko-goranske županije, Općine Čavle i Općine Jelenje. Impresivan spomenik s 91 štitom, kao podsjetnik na 91 strijeljanog mještanina Podhuma na Memorijalnom groblju u spomen-području Soboli postavljen je 1970. godine. Zub vremena načeo je spomenik, ali je ulaganjem u obnovu lani  zaustavljeno i spriječeno njegovo propadanje.

Vrijednost radova iznosila je 504.375 kuna, polovicu tih troškova snosila je Primorsko-goranska županija, a preostali iznos ravnomjerno su podijelile Općine Čavle i Jelenje. Sanacija je uključivala rekonstrukciju glavnog obeliska i okolnih zidova i ploča, kao i grobova na tlu, odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje i farbanje spomenika izvornim tonovima, a zamijenjeni su oštećeni kameni elementi, očišćeni su kameni kubusi, vaze i nosači svijeća, zidarski su obrađeni betonski segmenti, a i izrađeni su i postavljeni kameni elementi koji su nedostajali na polju kosturnice.

-Bilo je krajnje vrijeme da ovom mjestu damo počast kakvu zaslužuje, rekla je tada Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, koja se zahvalila Primorsko-goranskoj županiji, Općini Jelenje i župi sv. Mihovila iz Jelenja.

Obilasku obnovljenog spomenika tada su nazočili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, spomenik je blagoslovio velečasni Miroslav Pergl, a podno obnovljenog spomenika svijeće su zapalili predstavnici PGŽ, Općina Jelenje i Čavle, UAB-a Čavle i Jelenje, UHDDR-a Grobnišćine i Jelenja, UDVDR-a Jelenja.

Ove godine obilježava se 80 godina od podhumske tragedije.

Naime, 12. srpnja 1942. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina u nacionalnoj povijesti, a impozantni spomenik trajna je uspomena i simbol toga vremena.

Tog tužnog srpanjskog dana 1942. godine, nakon nedjeljne mise, najmanje 91 mještanin Podhuma zvjerski je streljan od talijanskih fašista, selo spaljeno, preživjeli odvedeni u logor. Istog dana svake godine slavi se sveta misa. U čast nevinim žrtvama 2015. godine sagrađena je i crkva sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, kao prva crkva tog imena u Hrvatskoj. Pater Maksimilijan Kolbe također je žrtva nacističkog terora.

 

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.