Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Ljepota stvaranja – Hommage Vlasti Juretić u Domu kulture u Čavlima
24 studenoga, 2022

Katedra čakavskog sabora Grobnišćine u obljetničkoj 30. godini djelovanja organizira glazbeno-književnu večer

„Ljepota stvaranja“ – hommage Vlasti Juretić

koja će se održati u Domu kulture u Čavlima u petak 25. studenog 2022. godine u 20 sati uz besplatan ulaz.

Ovom večeri želimo odati počast i zahvalnost osnivačici i spiritus movensu Katedre Vlasti Juretić,predsjednici, dopredsjednici i tajnici, ali prije svega kreatorici brojnih Katedrinih programa koja nas je napustila 8. ožujka ove godine, rekla je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark.

Na večeri posvećenoj Vlasti Juretić nastupit će tako Radojka Šverko, Jozefina i Trio Rio, Karin Kuljanić, Alen Vitasović, Robert Funčić, klapa Tramontana, Duško Jeličić, klapa Kaštadi, Robert Justinić, Francesco Squarcia i Robert Manestar uz pratnju orkestra prof. Vladimira Babina. Poeziju Vlaste Juretić čitat će prvak Drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić i Antonija Juričić.

Vlasta Juretić je bila britkog uma i sjajnih organizacijskih sposobnosti. Nije priznavala da se nešto ne može ili neće ostvariti, nije se zadovoljavala prosječnošću i nikad nije išla lakšim putem. Niti jedna instanca u državi nije joj bila nedostižna. Bila je uporna i nezaustavljiva kod provođenja svojih ideja. Za grobnički govor, Kaštel i našu Katedru tražila je uvijek najbolje suradnike, uvijek najveće projekte. Nije se libila niti izaći iz granica Lijepe Naše, našu kulturu I baštinu pokazati u inozemstvu ili pak strane umjetnike i znanstvenike pozivati na Grobnik. Nije se libila ni oformiti Galeriju suvremene umjetnosti. Ona je činila sve s ciljem da se Grobnišćinom i grobničkim podrijetlom s ponosom dičimo u domovini i svijetu, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Vlasta je bila pjesnikinja i spisateljica, neumorna kulturna djelatnica pa je  teško nabrojati sve što je za svog života ostvarila. Objavila je osam knjiga, od poezije, zapisa, novela i igrokaza do romana. Na scenu je postavila više svojih djela na čakavštini, autorica je Grobničke maše i tekstova na postajama Križnog puta u Cerniku pisanim na grobničkoj čakavštini.

Zajedno s Vinkom Škaronom suautoricom je Kantate svetoga Bartola, autorica je tekstova preko 250 pjesama izvedenim na raznim festivalima zabavne glazbe i dobitnica je preko 50 festivalskih nagrada.

U okviru same Katedre pokrenula je i osmislila te bila autorica brojnih programa i inovacija u kulturi,  posebno u Katedrinoj likovnoj djelatnosti među kojima je i novi koncept izložaba pod nazivom „priziv“ , u okviru kojih je nastao i dokumentarni film Priziv na devet u Grobniku.

Godine 1996. pokrenula je Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik koja je bila osnova za stvaranje Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik koja danas broji preko 450 umjetničkih djela domaćih i međunarodnih autora, a pokrenula je i osnovanje Artoteka Grobnik – posudionice umjetničkih djela.

Inicirala je i jedan od najznačajnijih Katedrinih projekta  – Šetnicu Zakona devet gradova, koju čini devet kamenih skulptura u spomen na devet gradova donositelja Vinodolskog zakona koja je otvorena krajem rujna ove godine.

U sklopu Katedrine izdavačke djelatnosti objavljeno je na desetine likovnih kataloga, drugih tiskovina, knjiga, Grobničkih zbornika, videozapisa i CD.

Bila je dugogodišnja urednica Grobničkog lista koji je za vrijeme desetogodišnjeg izlaženja bio jedino glasilo na čakavštini, pokrenula je scenske, glazbene i likovne skupine te manifestaciju Grobnička jesen. Posebno treba naglasiti njezine programe vezane uz rad s mladima i suradnju sa školama Primorsko-goranske županije među kojima se ističu projekt Darovani kao natječaj za najbolje učeničke likovne i literarne radove, Kviz znanja „Gdje sam – tko sam“ te održavanje terenske nastave za učenike osnovnih škola koji su se niz godina održavali u Kaštelu Grobnik.

Zajedno s Vinkom Škaronom 1998. godine pokreće čakavsku glazbenu manifestaciju za mlade talente – Festival grobnička skala koja se uspješno provela u 20 festivalskih večeri.

No, ako bismo morali izdvojiti ono što bi bio sukus Vlastinog interesa- to je Grobnišćina i sve vezano uz Grobnišćinu te rad na zaštiti i očuvanje grobničkoga govora, zaštita i očuvanje Kaštela Grobnik, zaštita i očuvanje materijalne i nematerijalne baštine Grobnišćine za koje se neumorno borila, a što je u konačnici rezultiralo da je grobnička čakavica postala zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Pokrovitelji večeri su Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, dBoki i Tavela, supokrovitelji Općina Jelenje, Grad Krk, Grad Kastav, Gospoja Vrbnik, Peknjica Lišćevica, Ugostiteljski obrt Pomorac i Jamnica. Medijski pokrovitelji Novi list, Kanal Ri, HR Radio Rijeka, Pomorski radio Bakar,Radio Istra, Radio otok Krk, Radio Kastav, Hrvatski radio prvi program, Hrvatski katolički radio i Radio OK. Svi izvođači odazvali su se nastupiti bez naknade.

 

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.