Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Kategorija: Događanja | Servis
KLUB UMIROVLJENIKA ČAVLE OBILUJE RAZNOVRSNIM I ZANIMLJIVIM PROGRAMIMA
12 svibnja, 2022

Razgovor, razonoda, druženje, edukacija i zabava – besplatno je, dođite i pridružite im se!

Zbog razgovora, kave i čitanja novina, razonode uz čunanje ili šetnje, druženja uz šah i tombolu, edukacije o zdravoj prehrani ili mjerenja tlaka i  šećera u krvi…. Mnogo je razloga za posjet Klubu umirovljenika Čavle. Osim mještana općine Čavle vrata ovog Kluba otvorena su svima sa područja Urbane aglomeracije Rijeka, a sudjelovanje je za građane treće životne dobi besplatno.

Ove subote 14.svibnja u okviru programa „Kultura življenja- krećimo se prema zdravlju“ održat će se šetnja nazvana „Stazom prema Gradu Grobniku“. Šetnja počinje u 10 sati ispred kluba u Bajcima, a ići će kroz Bajčevo i Rakovo selo, preko Metelci do sirane Frankulin.  Tijekom šetnje brat će se kadulja i majčina dušica te davati savjete usmjerene na prevenciju zdravlja posebno građana treće životne dobi, ali i svih ostalih koji će se pridružiti događanju. U sirani Frankulin organizirana je degustacija njihovih poznatih zdravih domaćih mliječnih proizvoda- sira, skute i mlijeka.

U planu je provesti i  Mindfulness radionice gdje će se sudionike učiti će kako se usredotočiti na sadašnji trenutak i u potpunosti prihvatiti iskustva bilo ona pozitivna ili negativna. Korisnici će naučiti hodati svjesno, osluškivati, mirisati, promatrati…biti sada i ovdje, a ne kako to obično činimo u mislima o prošlosti ili pak budućnosti. Radionicu će voditi psihologinja i psihoterapeutkinja Nataša Jelenić Herega. Tu je i radionica aromaterapije koja će nas upoznati s kaduljom, kako je koristiti i koju energiju kadulja nosi pod vodstvom stručnog aromaterapeuta.

Svi koji se žele priključiti ovoj edukativnoj šetnji potrebna je samo dobra volja udobne tenisice, kapa, krema sa zaštitnim UV faktorom i boca vode za osvježenje tijekom šetnje koja će trajati negdje do 13:00 sati. Adresa Kluba umirovljenika Čavle je Griža 16, u Čavlima. Dobrodošli su svi.

Inače, Klub umirovljenika otvoren je 27. travnja ove godine i već se može pohvaliti mnogim održanim programima. Svakoga dana umirovljenici iz Čavala, ali i Urbane aglomeracije Rijeka ovdje mogu popiti kavu ili čaj, gledati televizijski program, koristiti računalo i pročitati novine.

Organiziraju se mjerenja tlaka i šećera u krvi, razonoditi se svi mogu čunanjem, tombolom, šahom i pikadom. Održavaju se i radionice o zdravoj prehrani. Tako je 9. svibnja održana radionica „ Kuhajmo zajedno zdravo kroz proljetni meni“ koju je održao autor brojnih kuharica i gastro projekata Damjan Miletić iz Crvenog križa Rijeka. Na meniju su bile šumske delicije: maneštra s koprivom i fažolom, rižoto sa šparugama, salata od divljeg radiča, namaz od medvjeđeg luka… Neke su delicije korisnici radionice imali prilike pripremiti sami. Osim toga, program radionice dotaknuo se i pravilnog postavljanja stola kada se radi o nekoliko sljedova, sljubljivanju vina i hrane…

Prošlog tjedna održano je i predavanje o prevenciji bolesti srca i krvožilja te upoznavanje s prvim znakovima moždanog ili srčanog udara te pružanju prve pomoći oboljelom. Predavanje je bilo interaktivno, a održala ga je primarijus Svjetlana Gašparović Babić iz Crvenog križa Rijeka. Klub su posjetili i predstavnici Općine Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem s kojom je Općina Čavle pobratimljena prije jedanaest godina i s kojom ima odličnu suradnju pa i u zajedničkim projektima promocije zdravlja.

Svakog utorka od 9 do 10 sati patronažne sestre Doma zdravlja Čavle u Klubu umirovljenika mjere krvni tlak i šećer u krvi.

U ponedjeljak 16. svibnja od 18 do 19 sati održat će se informatička radionica, četvrtak 19. svibnja od 17 do 18 besplatni pravni savjeti, u subotu 21. svibnja nova šetnja „Krećimo se prema zdravlju“, a u utorak 24. svibnja od 9 do 10 sati edukativno predavanje liječnika o prevenciji padova kod starijih osoba.

Sve informacije o programima možete naći na Facebook stranici „Klub umirovljenika Čavle“, pozivom na broj telefona voditeljice Kluba umirovljenika Čavle Tatjane Ljuštine Milaković 099-600-2715 ili e-mailom: klub-umirovljenika@cavle.hr.

Podsjetimo, projekt Kluba umirovljenika: rekonstrukcije, opremanja i programa vrijedan je ukupno 2,25 milijuna kuna. U radove, izgradnju i uređenje prostora uloženo je 835 tisuća kuna, a sufinancirano je iz Ministarstva regionalnog razvoja, Programa podrške brdsko-planinskim područjima sa 150 tisuća kuna. Opremanje pak i programi Kluba u iznosu od 1,377 milijuna kuna financirani su bespovratnim sredstvima. Naime, Općina Čavle je kao nositelj projekta uz partnere HCK Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka te Udrugu umirovljenika Čavle povukla bespovratna sredstva iz EU potpora i Državnog proračuna za projekt„ Klub umirovljenika Čavle“ u visini od čak 1.377.480 kuna kako bi život građana treće životne dobi u općini Čavle i Urbanoj aglomeraciji Rijeka bio što sadržajniji i kvalitetniji istaknule su gradonačelnica Ivana Cvitan Polić te Petra Šuljić ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.