Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Grad Grobnik je najzapadniji frankopanski kaštel nekadašnje Vinodolske knežije Grobnik, koji je oko tisućite godine izgrađen na rimskim temeljima.

Kaštel Grobnik sazidan je u obliku trokuta, opasan zidom, učvršćen kulama i polukulama te dodatno zaštićen još jednim pojasom bedema. Fortifikacije su uglavnom građene od 15. do 17. stoljeća. U prizemlju juguzapadne kule nalazi se kapela sv. Jelene sa sačuvanim renesansnim portalom. U dvorištu Kaštela je gotički bunar s uklesanim grbovima Frankopana i knezova Krbavskih iz 15. stoljeća. U neposrednoj blizini Kaštela je župna crkva svetih Filipa i Jakova, o kojoj su prvi zapisi iz 1105. godine.

Grobnički kaštel obnovljen je i dobro očuvan, postao je kulturni centar Grobništine i u njemu se tijekom godine održavaju razne kulturno-zabavne manifestacije, s brojnim programima, u kojima sudjeluju sudionici iz Hrvatske i drugih zemalja.

U prekrasnom ambijentu Kaštela, nalazi se bogata etnografska zbirka, galerija slika i restoran. Turistički potencijal (dobra lokacija i bogata baština) čini ga primamljivom destinacijom svih posjetitelja, posebice u ljetnim mjesecima.

Kaštel sadržava u prizemlju uređeni poslovni prostor, namijenjen ugostiteljskoj djelatnosti, koji se sastoji od zatvorenog prostora i natkrivene terase, te neuređeni prostor.

U dvorištu Kaštela je gotički bunar, koji upotpunjuje ugođaj predviđenog ugostiteljskog prostora.

Danas je Kaštel obnovljen i dobro očuvan svjedoči o prohujalim vremenima, a posjetitelje vraća u neka davna vremena kada je izgrađen gotički bunar u dvorištu sa uklesanim grbovima Frankopana i knezova Krbavskih iz 15.st. Prostori se tokom godine koriste za razne kulturne manifestacije. Sa njegovih zidina , prozora Galerije suvremene umjetnosti i Zavičajnog muzeja Grobniščine još uvijek na jednoj strani možemo vidjeti kako se ljeska more na suncu ili mjesečini, a na drugoj planine koje mame svojim sočnim zelenilom na jednu šetnju ili kada zabijele na posebna uživanja u zimskim radostima.

 

Info

Službenik za informiranje

Osoba za nepravilnosti

Savjetovanje s javnošću

Službene novine

Prostorni planovi

Časopis Gmajna

&

E-Sjednice

&

Transparentnost

Objave

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.