Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Dovršen projekt Šetnice devet gradova, sutra otvaranje u sklopu 29. Grobničke jeseni
22 rujna, 2022

Svečanošću u Kaštelu Grada Grobnika sutra u 17.30 sati otvara se 29. Grobnička jesen i Šetnica 9 gradova. Šetnica devet gradova je umjetnički projekt na kojem je Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine radila deset godina, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predsjednica Katedre ČSB Grobnišćine Silvana Demark, stručni suradnik dr.sc. Berislav Valušek i voditeljica programskih djelatnosti Tamara Crnković.

Ovaj veliki umjetnički projekt sastoji se od devet monumentalnih kamenih skulptura koje su izradili umjetnici iz Rijeke i Primorsko-goranske županije te Zagreba, a posvećene su Vinodolskom zakonu.

Šetnica Zakona devet gradova dugogodišnji je Katedrin projekt, idejni je začetnik nažalost prerano preminula Vlasta Juretić koja je uz dugogodišnjeg djelatnika Katedre Vinka Škarona započela projekt, vodio ga je stručni suradnik  i povjesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek, dok je autorica idejnog projekta Radojka Juretić, ing. arh.

Autori monumentalnih kamenih skulptura su devetorica poznatih hrvatskih umjetnika, akademskih slikara i kipara: Kuzma Kovačić, Hrvoje Urumović, Goran Štimac, nažalost sada pokojni Tomislav Pavletić,  Ivan Balažević, Marin Marinić, Kruno Vrgoč, Zvonimir Kamenar i Mladen Mikulin.

Šetnica je  jedinstveni  spoj kulturno-povijesne baštine, suvremenog umjetničkog stvaralaštva i prirodne baštine. Skulpture predstavljaju trajni spomen na devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije: Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski i Ledenice, a čiji su predstavnici stvorili jedan od najznačajnijih i najstarijih europskih srednjovjekovnih pravnih  spomenika – Vinodolski zakon donesen davne 1288. godine, rekla je predsjednica Katedre ČSG Silvana Demark.

Postavljanjem skulptura na trajne pozicije otvoren je istočni prilaz Kaštelu i završena prva faza Šetnice. Predstoji još uređenje same trase Šetnice od predjela Plasice do Kaštela, uređenjem pješačke staze i prostora uz skulpture, pristupnih cesta, parkirališta, postavljanje klupica, rasvjete i drugo.

Zahvaljujem svima koji su pomogli realizaciju ovog velikog projekta, prije svega umjetnicima, zatim Općini Čavle i Ministarstvu kulture i medija, a posebno tvrtki Kamen iz Pazina koja je darovala ukupno 50 tona teške kamene blokove. Zahvaljujem se i svim volonterima, izvođačima radova na postavljanju skulptura, kao i Komunalnom društvu Čavle, zaključila je Demark.

Dr.sc. Berislav Valušek pridružio se zahvalama, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u ovom projektu od inicijatora Vlaste Juretić i Vinka Škarona do predsjednice Silvane Demark zahvaljujući čijem angažmanu je ovaj projekt i završen. Valušek je dodao kako zahvaljujući angažiranim umjetnicima Šetnica ima neprocjenjivu materijalnu vrijednost. Njezina posebnost je što su svi autori imali slobodu izražavanja unutar svog kiparskog stila.

Šetnica i kamene skulpture korespondiraju s prostorom pa će svako doba dana ili godišnje doba nuditi novi pogleda na ova umjetnička djela, rekao je dr.sc. Valušek.

Voditeljica programskih aktivnosti Katedre ČSG Tamara Crnković najavila je tromjesečne aktivnosti s ciljem očuvanja, zaštite i promicanja čakavskog narječja, umjetnosti i cijelog ovog kraja. Od aktivnosti je naglasila projekt Darovani u kojem se nagrađuju najbolja likovna i literarna ostvarenja kod djece, a koji će se održati u listopadu. U studenom se planira književno-glazbena večer posvećena Vlasti Juretić, a u prosincu će se održati svečana sjednica Katedre ČSG i bit će predstavljena monografiju u povodu 30. obljetnice njezina rada.

Otvorenje 29. Grobnička jeseni i Šetnice devet gradova održat će se sutra u 17.30 sati u atriju Kaštela uz nastupe Mješovitog pjevačkog zbora Castrum i Ženske vokalne skupine Luštrin.

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.