Tel: (+385) 51 208 310 | Fax: (+385) 51 208 311 | opcina@cavle.hr
Službene stranice Općine Čavle

Preporuke za poslodavce.

Opis događaja

Stožer civilne zaštite Primorsko – goranske županije temeljem trenutne epidemiološke situacije i mišljenja dobivenog od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije (NZZJZ PGŽ) dostavlja slijedeću:

Preporuku o postupanju namijenjenu poslodavcima s područja Primorsko – goranske županije

 

  • Ovisno o broju zaposlenika temeljem Zakona o zaštiti na radu, svi poslodavci trebaju uključiti Koordinatore i Ovlaštenike zaštite na radu i obvezati ih da u ustanovu, tvrtku ili drugu organizaciju, implementiraju i nadziru preventivne i protuepidemijske mjere protiv COVID-19. U slučaju da se neka potencijalno rizična djelatnost ili okupljanje odvija s osobama izvana okvira pravnog subjekta, (poslodavca), potrebno je imenovati osobu odgovornu za operativnu implementaciju i nadzor mjera. Za te aktivnosti imenovane osobe trebaju skupiti i proučiti dokumente, odnosno zakone, pravilnike, odluke, upute i smjernice koje su na snazi za suzbijanje pandemije COVID-19 u Hrvatskoj, te sve što se općenito ili izričito odnosi na njihovu djelatnost, implementirati u rad i funkcioniranje tog subjekta.
  • Za kompleksnije sustave, okolnosti i uvjete, preporučuje se izraditi i prilagođene radne upute i postupnike konkretno za svaki subjekt ili organizaciju. U navedene postupke uvrstiti i obvezu ne dolaska na posao u slučaju sumnje na bolest, mjerenje i evidenciju tjelesne temperature prije dolaska ili način provedbe mjerenja na ulazu; dezinfekcija ruku; razmak na radnom mjestu i raspored kretanja u zajedničkim prostorima; prozračivanje, klimatizacija i čišćenje i dezinfekcija; nošenje zaštitnih maski za lice i vizira i slično.
  • U sklopu organizacije posla, potrebno je i razmotriti mogućnost organizacije smjenskog rada kako bi se postigla manja koncentracija ljudi u prostorima gdje se odvija djelatnost te kako bi se omogućilo da da što manje osoba zbog kontakta na poslu završi u izolaciji u slučaju zaraze pojedinog djelatnika. Prema mogućnosti organizirati i urediti redovan rad od kuće zaradna mjesta i radnike gdje je to moguće, kao i za situaciju rada iz karantene ili izolacije.
  • Obveza izbjegavanja izlaganja izvan radnog mjesta mora postati dio pisanih internih preventivnih uputa iza koje stoje ovlaštenici zaštita na radu u ime poslodavca. Epidemiološka anketa treba postati sastavni dio procesa povratka radnika na posao nakon duljeg odsustva zbog odmora, prilikom putovanja i periodički.
  • U slučaju epidemiološki suspektnog događaja, odgovorne osobe s epidemiološkom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite svojih zaposlenika koordiniraju daljnje mjere obrade kontakata i dezinfekcije prostora.
  • NZZJZ PGŽ će pružiti savjetodavnu potporu ne samo iz aspekta epidemiološke službe, nego i redovne ponude iz spektra zaštite na radu koji se odnosi na “Osposobljavanje za rad na siguran način (radnika, ovlaštenika i povjerenika)”, “Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolišu”, “Osposobljavanje za zaštitu od požara”, “Tečaj za efikasnu i pravilnu uporabu pesticida”. Isto tako Zavod provodi i “analize mikrobiološke čistoće objekta”, “implementaciju i sudjelovanje u provedbi mjera za sprječavanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi”, “nadzor nad mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije”, “uvođenje i nadzor nad sustavom HACCP-a” i drugo.

 

S poštovanjem,
Stožer civilne zaštite
Primorsko-goranska županija

Natrag na vrh

Zakrpaj.to

Prijavite komunalne probleme
na području Općine Čavle i ubrzajte njihov popravak.
Prijavite komunalne probleme
na području Općine Čavle i ubrzajte njihov popravak.

Prostorni plan

Prostorni plan Općina Čavle

Temeljni dokument prostornog uređenja jedinice lokalne samouprave.

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.