Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Općina Čavle osmislila četiri projekta i povukla 14  milijuna kuna bespovratnih sredstava

Urbana aglomeracija Rijeka osnovana je Odlukom ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 21. rujna 2015. godine, a u sastav je ušlo 10 jedinica lokalne samouprave: gradovi Rijeka, Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Za predmetni obuhvat izrađena je Strategija razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016. – 2020. godine.

U srpnju 2021. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je Smjernice za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021. – 2027. i širi se obuhvat Urbane aglomeracije pa aglomeraciju čini 14 jedinica lokalne samouprave: gradovi Rijeku, Bakar, Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj i Viškovo.

Ulaskom u aglomeraciju Općina Čavle povukla je 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Najveći iznos od 10 milijuna kuna odnosi se na gradnju ceste u Radnoj zoni Soboli čiji će se početak radova svečano obilježiti ovog tjedna, a značit će razvoj zone, dolazak novih poduzetnika, gradnju poslovnih prostora i hala te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

U sklopu projekta Povežimo se baštinom Općina Čavle je povukla 3 milijuna kuna za ulaganja u Kaštel Grobnik kojima će se obnoviti Galerija, nabaviti multimedijalni sadržaji poput 3D virtualnih naočala za razgledavanje Kaštela, a zaposlen je i djelatnik- voditelj Interpretacijskog centra.

Uz spomenuto zahvaljujući ulasku u Aglomeraciju Rijeka nakon uređenja Kluba umirovljenika u Bajcima za članove će se organizirati razni sadržaji, predavanja i radionice. Četvrti projekt u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka provest će se u suradnji s Crvenim križem Rijeka pri čemu će mještani općine Čavle dobiti mobilni tim stručnjaka.

Riječ je o aktivnostima ITU mehanizma ( Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja) Europske unije, a projekti se mogu financirati iz tri različita europska fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ .

 

 

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.