Čavja 31, 51219 Čavle, Hrvatska
+385 (0)51 208 300
+385 (0)51 208 310
pisarnica@cavle.hr

Nedavno uređena kula ispred Sokolane u drevnom grobničkom kaštelu dobila je arheo-stereoskop. Osim u atraktivnom pogledu koji “puca” na Grobnišćinu posjetitelji će ubrzo moći uživati i u pogledu na nekadašnji rimski Limes.

Drevni grobnički kaštel, koji je oduvijek mamac za posjetitelje, nedavno je dobio atraktivni vidikovac, na kuli ispred Sokolane.

“Naš kaštel dobio je novu, predivnu turističku atrakciju. Odavde se pruža prekrasan pogled od kvarnerskih otoka do Gorskog kotara. Lokacija je odabrana u sklopu projekta Claustra jer se s ove točke pruža pogled na prostor bivšeg rimskog Limesa”, rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.

Jučer je na vidikovac postavljen i arheo- stereoskop, uređaj kroz koji će se uskoro moći vidjeti upravo nekadašnji Limes. Posjetitelji će tako osim u predivnom pogledu na Grobnišćinu moći uživati i u pogledu na utvrđenu rimsku granicu.

“Primorsko- goranska županija je partner u projektu čiji je cilj kulturno- povijesna valorizacija starog obrambenog kasnorimskog zida, koji se proteže kroz Sloveniju i Hrvatsku, ali i da se napravi jedna turistička priča”, poručila je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije.

Projekt vrijedan oko 150 tisuća kuna nije jedini koji se trenutno realizira u grobničkom kaštelu. Naime, u tijeku su i radovi na uređenju sjeverne kule, koji su dio županijskog projekta “Putovima Frankopana”, koji je vrijedan dva milijuna kuna.

U sklopu projekta kojeg financiraju Primorsko- goranska županija i Europska unija u veljači sljedeće godine tu će biti otvoren novi interpretacijski centar i suvenirnica.

 

Skip to content

Koristimo kolačiće

Molimo vas potvrdite prihvaćate li kolačiće sa stranice www.cavle.hr korištene u svrhu boljeg razmijevanja navika posjetitelja. U suprotnom odaberite ne prihvaćam i nećemo spremati kolačiće na vaše računalo.